O pomurju

Pomurje se nahaja na severovzhodu Slovenije in meji na tri države – Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko. Sestavljeno je iz pokrajin, Prekmurjem na eni strani reke Mure in Prlekijo ter Štajerskim delom Pomurja na drugi strani. Pomurske ravnice, ki so del Panonske nižine, so obdane z griči Goričkega, Lendavskih goric in Slovenskih goric. Pomurje je stičišče različnih kultur in verstev (katoliška in evangeličanska cerkev) ter etničnih skupin, saj tu bivajo tudi Romi in madžarska manjšina. Podnebje je pretežno kontinentalno-panonsko, z delnimi vplivi sredozemskega podnebja. V regiji so tri zavarovana območja narave, poleg Krajinskega parka Goričko še Krajinski park Ljutomerski ribniki - Jeruzalemske gorice in Krajinski park Negova. Upravno je razdeljeno na 27 občin.
 
 
 

 

AKTIVNO V POMURJU

Res je, da slovimo po ležerni ravnini, a to ne pomeni, da počitnice v Pomurju ne morejo biti aktivne. Pokrajina vam omogoča, da prilagodite aktivnosti svojim sposobnostim. Tisti, ki si želijo manjšega napora, se lahko odločijo za kolesarjenje po ravninskih poteh. Če se želite malo zadihati, se odpravite v Jeruzalem, Slovenske gorice ali na Goričko. Kdor bi si rad pretegnil noge trdno na tleh, lahko izbira med mnogimi pohodniškimi potmi. Podajte SE na spust po reki Muri. Ker Mura ni priporočljiva za osvežitev, se raje odpravite kopat v ene izmed term, ki jih imamo v Pomurju. Zmočili se boste tudi, če se boste odločili za surfanje na Gajševskem jezeru. Vam ustreza mirna aktivnost? Potem vam priporočamo golf. Kaj je lepše od ježe po zasanjani pokrajini Pomurja? Če boste imeli srečo, potrpljenje in močno roko, boste med ribolovom ujeli gromozanskega krapa. Prekmurje in Prlekija nudita veliko možnosti aktivnega preživljanja časa.
 
 

DRUŽINSKE POČITNICE V POMURJU

Družinam prijazno okolje nudi ogromno aktivnosti za družine, ki želijo svoj dopust popestriti otrokom primernimi aktivnostmi. Otroci imajo pri nas možnost pristnega stika z naravo in njenega spoznavanja. Brez zabave seveda ne gre, za to poskrbijo termalna kopališča, kjer se skupaj z otroci lahko predate vodnim radostim.
 
 

RAZISKOVALNO V POMURJU

Ne moremo vam obljubiti, da boste doživeli, kar doživlja med svojimi podvigi Indiana Jones, lahko pa vam zagotovimo, da radovedne in pustolovske duše pri nas ne bodo ostale zapostavljene. Vrnite se v preteklost z ogledi različnih cerkva, gradov in razstavami, ki jih imajo po pomurskih muzejih, naj bo to v Prekmurju, Prlekiji ali štajerskem delu Pomurja. Raziščite sami neraziskane kotičke Pomurja. Če boste dovolj drzni, se boste morda celo znašli sredi ničesar.
 
 

ROMANTIČNO V POMURJU

Zasanjana panonska ravnina obdana s pomurskimi griči, sončni zahodi in vzhodi, ki obarvajo nebo v tople barve, so samo poseben dodatek narave k stvarem, ki jih lahko počnete v dvoje v Pomurju. Naši kraji še vedno veljajo za tiste „daleč od ponorelega sveta“, kjer čas teče čisto malo počasneje kot drugje, zato so idealni za trenutke, ki jih želimo doživljati v neskončnost.
 
 

SPOKOJNO V POMURJU

Mir, spokoj, narava. Prisluhnite sebi in se prepustite okolju, ki vas bo sprostilo, napolnilo z energijo in dalo novih moči, ko se boste vrnili v svoj vsakdanjik. Odkrivajte skrite kotičke Pomurja, tiste še ne raziskane v Prekmurju, Prlekiji ali štajerskem delu Pomurju, ki vas bodo zagotovo očarali. Vmes si vzemite čas za energetske točke, prisluhnite šumenju reke Mure ali raziščite murišče, kjer boste doživeli pravi stik z naravo. Brez razvajanja ne bo šlo, to vam nudijo v termah, kjer si privoščite masažo, savno in druge oblike sprostitve.
 
 

UŽIVATI V POMURJU

Nič ne delajte, le uživajte v izvrstni hrani, dobrem vinu, odlični družbi in na zanimivih prireditvah, ki se v Pomurju odvijajo čez celo leto. Pomurska gastronomija je raznolika in okusna.